Skip to content

Wat is het verschil tussen een flyer, folder en brochure?

Verschil flyer folder brochure

We hebben al diverse blogs geschreven over flyers, folders, en brochures. Over het verspreiden en welk bereik je met drukwerk hebt. Teruglezen? We zetten er een paar voor je op een rij:

Verspreiden van flyers dit moet je weten
Wat is het bereik en effect van drukwerk
4 originele manieren om drukwerk te verspreiden
Hoe kun je doeltreffend flyeren?

Maar wat is nu het verschil tussen een flyer, folder en brochure? In deze blog leggen we het uit.

Eigenlijk kunnen we hier heel kort over zijn, een flyer bestaat uit één ongevouwen vel papier, enkel- of dubbelzijdig bedrukt. Een folder bestaat uit één papier maar met meerdere vouwen. En een brochure bestaat uit meerderde vellen papier die met nietjes aan elkaar gehecht zijn.

Flyer

Een flyer herken je aan dat het één blaadje is. Een flyer verschijnt meestal in A5- formaat en is enkel of dubbelzijdig gedrukt. Een flyer wordt vaak gebruikt om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ook is het doel om kort en bondig een boodschap over te brengen. Een perfecte manier dus om mensen nieuwsgierig te maken.

Folder

Een folder bestaat ook uit één vel papier maar dan met minstens één vouw. Folders bestaan vaak uit verschillende vouwen, waaronder de meest bekende vouw in het midden van het blad, een wikkelvouw en de zigzagvouw. Folders worden vaak gebruikt wanneer je meer informatie wilt geven over jouw bedrijf, product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan informatieblaadjes bij de tandarts of een menukaart.

Brochure

De brochure lijkt op een folder. Een folder bestaat uit één gevouwen vel papier en een brochure heeft een aantal losse vellen die aan elkaar zitten door middel van een nietjes. Ook wordt er wel gekozen voor een gelijmde binding. Brochures zijn vaak de reclameboekjes van de supermarkt, wanneer je informatie aanvraagt over een hotel of de boekjes van een autodealer.